Blog

Strefa Wiedzy 3L

Czas na posiłek. Rób to regularnie.

Regularne odżywianie nie tylko dla odchudzających się. Zobacz jego zalety w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy.

Zdrowe nawyki żywieniowe to nie tylko odpowiednio zbilansowane posiłki, ale też ich regularność. Dietetycy zalecają jedzenie o stałych porach w odstępie średnio co 3 godziny, dzięki czemu można zapobiegać otyłości, miażdżycy i cukrzycy

Czas na posiłek🥬
W dzisiejszych czasach spokojne zasiadanie do stołu do samodzielnie przygotowanego obiadu to rzadkość. Z braku czasu i zmęczenia po pracy jemy byle co, o różnych porach, najczęściej w pośpiechu czy przed telewizorem. Często zdarza się też, że opuszczając posiłki, zapychamy się przekąskami – na każdym kroku możemy kupić batonik, który zjemy w drodze do pracy. Według specjalistów taki styl odżywiania nie działa na naszą korzyść – brak regularności w spożywaniu posiłków prowadzić może do odkładania tkanki tłuszczowej oraz poważniejszych chorób, takich jak cukrzyca czy miażdżyca.

➡️Zaleca się jedzenie posiłków o stałych porach co mniej więcej 3 godziny, aby zachować zdrowie i smukłą sylwetkę. Regularne posiłki pomagają kontrolować głód, co jest szczególnie istotne, biorąc pod uwagę trudność w jego rozpoznaniu. Zdarza się, że nie potrafimy odróżnić głodu od pragnienia lub w wyniku stresu nie czujemy się głodni. W takich sytuacjach najlepiej przestrzegać stałych godzin posiłków, co ułatwi prawidłowe odżywianie i pozwoli uniknąć przejadania się pod koniec dnia. Pomocna może być aplikacja w telefonie, która wyznaczy pory posiłków oraz ich częstotliwość na podstawie płci, wieku, wagi i innych czynników.

➡️Jeżeli chodzi o godziny jedzenia, to nie ma ogólnej reguły, należy raczej dostosować je do indywidualnych potrzeb. Pory posiłków są owiane powszechnymi mitami – jednym z nich jest niejedzenie po 18. Wiele osób uważa, że wieczorem posiłki są bardziej tuczące, mimo że badania nie wykazały takiej zależności. Posiłek spożywany o 17:59 ma dokładnie taki sam wpływ na organizm jak ten zjedzony o 18:01. Należy raczej zwrócić uwagę na to, co się je oraz porę chodzenia spać, gdyż specjaliści zalecają spożywanie ostatniego posiłku na około 3 godziny przed snem.

➡️Poza porami i regularnością posiłków pojawia się jeszcze kwestia sposobu spożywania. Przede wszystkim należy unikać jedzenia podczas oglądania telewizji, czytania książki czy w kinie, ponieważ skupiamy się na innych bodźcach zamiast na posiłku, przez co przestajemy kontrolować wielkość porcji. Posiłek powinien być spożywany wolno i w skupieniu – najlepiej dać sobie około 20 minut na jedzenie. W taki sposób dajemy czas organizmowi na dostarczenie sygnału do mózgu o tym, że już nie jesteśmy głodni. Czasami, kiedy jemy w pośpiechu, sygnał nie zdąży dotrzeć, a my idziemy już po dokładkę.

➡️Specjaliści zwracają uwagę też na jedzenie w pracy – wielu z nas nie ma czasu na normalny posiłek, a przecież każdemu przysługuje przerwa na lunch. Powinniśmy wykorzystać ten czas na chwilę relaksu i ponowne odzyskanie sił – wzrost cukru we krwi po posiłku poprawia przecież koncentrację i myślenie. Spadek cukru, który może wynikać z niezjedzenia posiłku, powoduje zmęczenie, zmiany nastroju i utratę

Jak zadbać o regularne posiłki?

1️⃣ Planuj zawczasu. Jeżeli są dni w tygodniu, kiedy wracasz do domu później, upewnij się, że masz w domu składniki na obiad, który można szybko przygotować. Spaghetti z razowego makaronu i pesto z rukoli czy szpinaku można zrobić w ciągu 10 minut.
2️⃣ Gotuj hurtem. Jeżeli gotujesz zupę, danie z sosem czy zapiekankę zrób więcej i część schowaj do zamrażarki na później. W taki sposób zapewnisz sobie zdrowy posiłek bez konieczności spędzania każdego popołudnia w kuchni nad garnkami.
3️⃣ Korzystaj z zalet spożywania regularnych posiłków. Osoby spożywające regularne posiłki przyjmują mniej kalorii z pokarmu w porównaniu z osobami jedzącymi nieregularnie. W wyniku takich nawyków zmniejsza się ryzyko nadwagi czy otyłości.

Regularne posiłki oznaczają stabilny poziom cukru, co pomaga unikać napadów głodu, podczas których przejadamy się lub sięgamy po batoniki lub ciastka.
Powodzenia.

Artykuł opublikowany przez Marcina Marczaka – trenera personalnego Strefy 3L.

Strefa 3L – więcej niż trening. 

Są siłownie i kluby fitness, my nie jesteśmy żadnymi z nich. U nas kondycję, sylwetkę, moc, energię otrzymujesz jako dodatek do zdrowego treningu w innowacyjnej technologii. Chcesz poczuć na czym polega różnica? Odwiedź Strefę 3L – Long Life Lounge.

Lista wpisów

NIE PRZEGAP
NASZYCH WYDARZEŃ

Zobacz aktualności z życia klubu.

Czytaj więcej

JEDYNY TAKI KLUB

W STREFA3L trening jest dopasowywany do Twoich indywidualnych potrzeb.

Czytaj więcej

WYPRÓBUJ TRENING MILON

Przyjdź i sprawdź na czym polegają nasze treningi.